Könyvtárunk

A Határ Győző Városi Könyvtár 2008. szeptember 1-én jött létre, jogelőd intézményei - a gyomai és az endrődi könyvtár- összevonásával. A gyomai könyvtár 1949-től, az endrődi 1952-től állt a lakosság szolgálatában. Az eltelt évtizedek alatt a könyvtárak sokszor költöztek, különböző társulási formákban működtek. A városi könyvtár 2008. szeptember 1-én, ünnepélyes keretek között vette föl a világhírű író, költő, filozófus, műfordító, gyomai születésű Határ Győző nevét. A fiókkönyvtár Tímár Máté nevét vette fel 2009-ben.

A Határ Győző Városi Könyvtár 2013. február 1-én az 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.sz. alatti Városháza épületének földszintjén kialakított, új könyvtárba költözött. A költözéssel megszűnt az endrődi és a gyomai könyvtár, egy szolgáltató helyen lett elérhető el a városi könyvtár. Innen 2017 nyarán elköltözött a Fő út 230. sz. alatt kialakított új könyvtárépületbe, valamint, a Blaha u. 21. sz. alatt kialakított fiókkönyvtárba. Az új épület ünnepélyes átadására 2017. augusztus 17-én került sor. A könyvtár nyilvános, közkönyvtár. A könyvtári állomány a SZIRÉN integrált könyvtári rendszerben feldolgozott.

A könyvtár kulturális tevékenysége jelentős a város életében. Rendezvényei jelentős számúak, sikeresek, színesítik a kulturális palettát. Változatos programjai között mindig találni újat, amellett, hogy folytatják több évtizedre visszamenő rendszeres programjaikat is. A könyvtár kiemelten fontosnak tekinti:

  • a helytörténeti értékek feldolgozását, közzétételét honlapján
  • az olvasás és könyvtárhasználatot népszerűsítő, a szövegértő olvasást támogató programok megvalósítását.

 

A könyvtár története

Alapító okirat

Törzskönyvi határozat

Törzskönyvi kivonat

Értékeink

Jövőkép

Küldetésnyilatkozat

Stratégiai terv

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szolgáltatások  

Szolgáltatások díja

Katalógus

Statisztikai adatok

Képek a könyvtárról

A könyvtár alaprajza

A könyvtár térképen