Konferencia az olvasóvá nevelésről

konferencia olvasova nevelesrol smÉn olvasok, Te olvasol, Ők olvasnak még? címmel került megrendezésre június 14-én a Lehet-e, kell-e olvasóvá nevelni? – témájú konferencia a Határ Győző Városi Könyvtárban. A kérdés nagyon is aktuális felgyorsult, információkban gazdag világunk és az elektronikai eszközök nagyfokú térhódítása miatt. Toldi Balázs polgármester elmondta, szülőként is nagyon fontosnak tatja, hogy minél többet olvasson gyermekeinek, hogy ez által olvasóvá váljanak. A köszöntő után neves szakemberek tartottak előadást a témában.

Péterfi Rita (Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, Főigazgató) az olvasás fontossága kapcsán az otthoni, családi példát hangsúlyozta és beszélt az olvasással kapcsolatos országos felmérések eredményeiről, az olvasók számának, az egyes korosztályok olvasási szokásának alakulásáról. javasolta, hogy rövidebb, válogatott szövegekkel – ilyen az újság- próbáljuk megszerettetni az olvasást, felkelteni az érdeklődést.

Dr. Pompor Zoltán (HUBBY Magyar Gyerekkönyv Fórum, Elnök) hasznos ötleteket adott, hogy a fiúkat a különböző életkorban milyen könyvekkel és milyen módszerek segítségével lehet bevonni az olvasók táborába. Hangsúlyozta, hogy két fiú édesapjaként látja, nem reménytelen a fiúkat olvasásra szoktatni. Nagyon fontos, hogy az apukák olvassanak a fiaiknak, hiszen a jó példa ragadós.

Pompor Zoltán ajánlotta: Tatu és Patu történeteit, Danny Bá’ történeteit

Ágostonné Farkas Mária (Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola, Igazgató) a korai nyelv és beszédfejlesztés fontosságáról, a szülők és a pedagógusok szerepéről adott tájékoztatást.

Nyulász Péter – számos könyv szerzőjeként – nemcsak az olvasás és a könyv fontosságáról beszélt, hanem a könyvek megjelenésében, méretében, illusztrációiban, szövegelhelyezésében rejlő lehetőségeket is szemléltette néhány konkrét példa bemutatásával.

Nyulász Péter művei könyvtárunkban

A közönség: óvodai és iskolai pedagógusok, könyvtárosok, szülők, nagyszülők és olvasni szeretők nagy érdeklődéssel hallgatták a színvonalas előadásokat.

Képek a Galériában

Író-olvasó találkozó Bauer Barbarával

bauer barbara smJúnius 13-án Bauer Barbara volt könyvtárunk vendége. A közönségtalálkozón sok érdekességet megtudtunk róla és írói útjáról: témaválasztásairól, regényeinek megszületéséről és írói módszeréről. Első regényei, a stewardessek és pilóták világában játszódó könyvei tették ismertté. A Vakrepülés című regényének szerepelői már más területre viszik el az olvasót. A vak zongorista története és az utána megjelent kötetei pedig az élet nagy kérdéseire keresik a választ: honnan jövünk, hogyan hat ránk felmenőink élete? Saját életében is feltette a kérdéseket: ismerjük-e őseink, déd-és ükszüleink életét? Hogy jobban megértse a múltat, felkereste családjának történelmi helyszíneit s ez további munkára inspirálta. Regényeinek története fiktív, de egy-egy valós személy, történelmi eset, háttér mindig szerepel benne. Mindezt komoly kutató munka előzi meg, amiben férje is segíti. Különleges élményt jelentett számára a szabadkígyósi kastély meglátogatása, amikor Weinckheim Krisztina életével foglalkozott behatóbban. Az írónő beszélt készülő regényéről és további terveiről, majd kötetlen beszélgetéssel és dedikálással folytatódott az este.

Képek a Galériában

Megjelent a Gyomaendrődi Hírmondó

gyomaendrodi hirmondo 2018 juniusMegjelent a Gyomaendrődi Hírmondó 2018. júniusi száma. Itt olvashatja.

A tartalomból:

10 új érték került be az értéktárba.
Polgármesteri tájékoztatók
Gyomaendrőd Nevelésügyéért kitüntetések
Járási Hivatal hírei
Óvodai, iskolai hírek
Programajánlók

Dr. Valastyán Pál előadása a Magyar Szent Koronáról

dr valastyan pal szent korona sm40 éve, 1978. január 5-én került vissza az Amerikai Egyesült Államokból a Magyar Szent Korona. Az évforduló kapcsán, június 6-án tartott előadást könyvtárunkban Dr. Valastyán Pál, aki a Magyar Szent Korona történetének kutatásával foglalkozik.
A Szent Korona a magyar államiság egyik jelképe, Európa egyik legrégebbi beavató koronája. Az előadó beszélt a korona szerkezetéről, méretéről, díszítéséről, a koronához fűződő legendákról. Sok érdekességet árult el a korona viszontagságos történetéről (elrabolták, elásták, elzálogosították, külföldön őrizték), őrzéséről, a koronázási ceremóniáról. Előadásában kitért arra is, hogy az elmúlt évszázadokban sokan, történészek, művészettörténészek, aranyművesek és ötvösök is vizsgálták a koronát. Publikációk sokasága látott napvilágot, de a hipotézisek és a kutatási eredmények még nem adtak választ mindenre. Viselhette-e Szent István a koronát? Hol készült és valóban a pápa küldte? Bízunk benne, hogy a további kutatások gazdagítani fogják a Magyar Szent Korona történetével kapcsolatos ismereteinket.

Képek a Galériában.

Közönségtalálkozó – dr. Farkasinszki Ildikó volt a vendégünk

dr farkasinszki ildiko smJúnius 1-én dr. Farkasinszki Ildikóval találkozhattak könyvtárunkban városunk lakói. Néhány hete már járt nálunk, akkor a II. Torta-és Süteménysütő verseny zsűrijének tagja volt. Most közönségtalálkozó keretében mesélt életéről és a sütés iránti szenvedélyéről. Gyomán és Endrődön töltötte gyermek- és középiskolás éveit. Elvégezte a szegedi tanárképző főiskola magyar és művelődésszervező szakát, később az Államigazgatási Főiskolát, majd jogi diplomát, szerzett, szakvizsgázott. Mozgalmas, komoly kihívásokkal teli, magas szintű, államigazgatási szakmai múlttal a háta mögött, egyszer csak úgy döntött, cukrász lesz. Most a gasztronómiai területén mutatja meg tehetségét. Grill-ázs cake house márkanéven készülnek süteményei. Kedves meglepetéssel is készült: vaníliás kekszet és macaront hozott magával, így a közönségtalálkozó résztvevői meg is kóstolhatták Ildikó finomságait. Életútja jó példa arra, hogy merjünk változtatni, a kihívásokkal szembenézni, változtatni életünkön.

Képek a Galériában.

 

MEGHÍVÓ -Én olvasok, Te olvasol, Ők olvasnak még?

olvasas plakatA Határ Győző Városi Könyvtár tisztelettel meghívja Önt és kedves ismerőseit a

Én olvasok, Te olvasol, Ők olvasnak még?

Lehet-e, kell-e olvasóvá nevelni? – témájú konferenciára

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd, Fő út 230.
Időpont: 2018. június 14. (csütörtök) 10 óra.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket, szülőket, nevelőket, pedagógusokat, könyvtárosokat, mindenkit, aki az olvasást szereti.

 

Bővebben...

Szerintem legyen mindenki kufli! – Dániel András járt nálunk

daniel andras 21A kufli rajongó gyermekek és szüleik izgalommal várták a találkozást Dániel Andrással. Neve ismerősen cseng azok előtt is, akik olvasták a Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) című történeteit, ám ezen a délutánon a kuflikról tudtunk meg sok érdekességet. A népszerű kötetek szerzője május 29-én járt könyvtárunkban. Mesélt a kuflikról, részleteket olvasott fel a megjelent könyveiből.
Elmondta, hogy nemcsak írja, hanem maga készíti az illusztrációkat is könyveihez.

Bővebben...

Meghívó – Dr. Valastyán Pál előadására

A Szent Korona plakatA Határ Győző Városi Könyvtár tisztelettel és szeretettel meghívja Önt és kedves ismerőseit

Dr. Valastyán Pál
40 éve tért haza a Magyar Szent Korona
című előadására.

Helye: Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd, Fő út 230.
Ideje: 2018. június 6. (szerda) 17 óra.

A program ingyenes

Bővebben...

Könyvajánló 2018 május

Varró Dániel írásait az apaságról a családdá válásról az Aki szépen butáskodik című kötetben olvashatják. Az író szeretettel és humorral ír kisfiairól és az ő csínytevéseikről. Görög Ibolya a protokoll nagyasszonya új könyvvel örvendeztette meg követőit. Az előadásokat tartalmazó kötet sokféle témát érint a viselkedés, a protokoll témakörében. Tari Annamária az okostelefonok, tabletek használóit biztatja arra, hogy az online világ mellett ne veszítsék el a régi, offline életüket és azt a képességüket, hogy józan ésszel és bátorsággal lássák érzelmi viszonyainkat.

Bővebben...

Meghívó – Közönségtalálkozóra (vendégünk: dr. Farkasinszki Ildikó)

Farkasinszki ildikoA római jogtól a habkártyáig… avagy hogyan kerül a jogászdoktor kezébe a tepsi és a tortalapát?

A Határ Győző Városi Könyvtár szeretettel meghívja Önt és kedves ismerőseit közönségtalálkozójára, ahol vendégünk lesz:

dr. Farkasinszki Ildikó.

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd, Fő út 230.
Időpont: 2018. június 1. (péntek) 17 óra.

Bővebben...