Biciklizz sokat!

biciklizes

Ha teheted, közlekedj gyalog vagy biciklivel! Nemcsak te válhatsz egészségesebbé, de jót teszel ezzel környezetednek is.
A biciklizés kiválóan edzi a szívet. Kerékpározás közben a légzésszám emelkedik és a szív munkája fokozódik: a pulzus nő, a vérnyomás emelkedik, ezáltal a vérkeringés élénkül.

NAPI TUDATOS

faAz Országos Könyvtári Napok ez évi jelmondata: Könyvtárak az emberért – Felelősség a földért. Mit lehet tenni a mindennapokban azért, hogy kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk, és kevésbé szennyezzük a környezetet? A Napi tudatos ajánlónkban minden napra kínálunk egy egyszerű, könnyen betartható jó tanácsot, amellyel jelentős eredményt lehet elérni.

Vásároljunk körültekintően és tervezzünk előre!

Termesszünk saját zöldséget és gyümölcsöt!

Vásároljunk a termelőtől!

Gyűjtsük szelektíven a háztartásban keletkező hulladékot! Amit lehet, hasznosítsunk újra!

Spóroljunk a vízzel és mondjunk le a palackozott ásványvízről!

Ne használjuk minden nap az autót!

Környezetünk tisztaságára NE vegyszerekkel ügyeljünk!

Mutassunk jó példát a környezettudatos életmódra!

Vásároljunk körültekintően és tervezzünk előre!

nagy bevasarlas

A háztartásban keletkező hulladék legnagyobb részét az élelmiszerek és a csomagolásukhoz használt anyagok teszik ki.
Fontos, hogy csak azt vegyük meg, amire tényleg szükség van, és amit belátható időn belül meg is fogunk enni.
Ne vásároljunk nagy mennyiségeket árucikkekből, csak azért, mert éppen le van értékelve. Jobb módszer nyomon követni az üzletek akcióit és a család heti étrendjét úgy állítani össze, hogy ki tudjuk használni az aktuális akciókat. Próbáljunk meg olyan élelmiszereket vásárolni, amelyek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat. Az organikus élelmiszerek nemcsak egészségesebbek, de elkészítésük, megtermelésük és feldolgozásuk során nem szennyezték, hanem óvták a környezetet.

szatyorA műanyag szatyrok kora lejárt. A vásárló, aki kicsit is törődik, a környezetével beszerez magának egy bevásárló szatyrot vagy kosarat.

Termesszünk saját zöldséget és gyümölcsöt! Vásároljunk a termelőtől!

zoldsegtermesztes

 

 

 

 

A környezetért sokat tehetünk, ha a kertünkben vagy akár a teraszon, erkélyen termesztünk zöldségeket, gyümölcsöket. Meglepő, hogy viszonylag kis helyen mennyi mindent lehet „előállítani” egy kis odafigyeléssel.

Ma már beszerezhetünk a balkonládában remekül mutató termést is hozó epret és zöldségféléket.

A dézsák, ládák, cserepek, egyéb tároló elemek alkalmasak zöldségek, gyümölcsféleségek, fűszer- és gyógynövények ültetésére

Vásároljunk a piacon, közvetlenül a termelőtől!

piac- Aggasztó, hogy nem tudjuk, honnan származik az étel, amit megeszünk?
- Hogy kik és milyen körülmények között termelték meg, milyen és mennyi vegyszerrel kezelték?
- Hogy mennyit utazott?
- Hogy mennyire tiszta, biztonságos?
Zavar, hogy egyre kevesebb helyi és magyar termék kapható a boltokban? Ezeket az aggodalmakat megspórolhatjuk.


Ha helyi termelőtől vásárolunk:
• támogatjuk a helyi gazdaságot
• a termelő jobb árat kap a termékéért, mi pedig olcsóbban jutunk a termékhez
• pénzünket helyi embereknek adjuk
• jobb minőségű élelmiszerhez jutunk / friss, helyi, garantáltan magyar/
• egészségesebb terméket vásárolunk /nincs szükség tartósításra, hűtőkamionokra, vagy mesterséges érlelésre/
• környezetbarátok leszünk /a szállítással járó környezet-szennyezést és a csomagolóanyagot kiiktattuk.
Ha valóban tudni akarjuk, mire is költjük a pénzünket, vásároljunk minél gyakrabban helyi termelőtől helyi terméket, idényjellegű élelmiszert!

Gyűjtsük szelektíven a háztartásban keletkező hulladékot! Amit lehet, hasznosítsunk újra!

szelektv A legtöbb hulladék újrahasznosítható, de a feldolgozásuk csak úgy lehetséges, ha eleve szelektíven gyűjtjük ezeket, hiszen más lesz az útja például a komposztálható hulladéknak és más a műanyag palackoknak. A különböző újrahasznosítható hulladékok ne kerüljenek a vegyes kukába, mert a legtöbb hulladék újrahasznosítható, vegyesen viszont csak növeli a szeméthegyet.

Néhány hasznos tudnivaló a szelektív gyűjtéshez:

Papír:
A papír ne legyen szennyezett, zsíros. Nem kerülhet a papírgyűjtő konténerbe például füzetborító, ragasztószalag
Üveg: Tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált üvegek.
Fehér üveg; Színes üveg:
Az üvegekről távolítsuk el a fém kupakokat!
Fémek:
Fém csomagolódobozok (üdítős, sörös, konzerves stb.) és a háztartási kis fémhulladékok (például evőeszközök stb.) gyűjtésére szolgál.
Műanyag
Üdítős, ásványvizes PET-palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok lecsavart kupakjait (samponos, habfürdős stb.) háztartásban előforduló tiszta fóliát (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák stb.) dobhatunk bele.

kocsi viraggalVannak az újrahasznosítás szempontjából értékes nyersanyagok. A használt papírból különféle papír-, karton-, kemény- vagy hullámpapír csomagolóanyagokat készítenek.
A tiszta üveget felaprítják, 1600 fokon újra beolvasztják, majd újra üveget gyártanak belőle.

 

A már nem használt műanyag csomagolóanyagokból új termékeket is elő tudnak állítani. Az állati vagy növényi eredetű, biológiailag lebomló hulladékokat értékes, jó minőségű komposzttá alakítják, vagy biogáz előállítására használják.

Spóroljunk a vízzel és mondjunk le a palackozott ásványvízről!

palackos viz Vannak olyan részei a bolygónknak, ahol a víz hatalmas kincsnek számít.

Kád helyett válasszuk inkább a tusolást! Így vizet és pénzt spórolhatunk és ezzel jót tettünk a környezetünkkel is.
Hasonló okokból a ruhák és edények mosásakor is érdemes a rövidebb programokat választani. Ha összegyűjtjük az esővizet növényeink öntözővizét is meg tudjuk oldani zölden és okosan.

Az olyan országokban, ahol mi is élünk, semmi értelme mindig palackozott vizeket vásárolni, amikor a csapból is jó minőségű, tisztított és szűrt víz iható. Alig van olyan ország Európában, ahol annyi palackos ásványvizet vesznek az emberek, mint Magyarországon.


Vizes kulacs és uzsonnás dobozok

jegvarazs uzsonnas szettMáris sokat tettünk a környezetünkért, ha spórolunk a csomagolással, és bevezetjük a dobozok, kulacsok használatát. Ez egy egyszerű lépés a hulladékmentes élet felé. A vizes kulacs is, és az uzsonnás doboz is műanyagból készül, de biztosan mindenki többször használja majd. Ezzel is csökkenthetjük a műanyag termelését!

Ne használjuk minden nap az autót!

biciklivel

Próbáljunk meg minél több helyre gyalog eljutni vagy biciklivel! Ha lehetséges, ne közlekedjünk autóval. Válasszuk inkább a testmozgást vagy nagyobb távolságoknál a tömegközlekedést. Ez napjainkban egyre inkább fontos, ha nem szeretnénk egészségtelen környezetben élni.


Miért a biciklit?

A kerékpározás olyan sportág, amely nemtől és kortól függetlenül űzhető.
Nem kizárólag városban, de országúton, sőt akár szobabicikli segítségével még tévénézés közben is.

 

biciklizes elonyei

A kerékpározás a fokozott állóképességet igénylő sportokhoz tartozik. A folyamatos mozgást igénylő sportágak mindenekelőtt az izmainkra, a szív- és érrendszerre, a légzőszerveinkre és nem utolsó sorban az anyagcsere-folyamatokra gyakorolnak pozitív élettani hatást.

A kerékpározás kevésbé terheli az ízületeinket. A bringázás a felsőtest izmait is hatékonyan formálja, hiszen kerékpározás közben testünk a saját stabilizálásához mozgósítja a hát- és hasizmokat.

Környezetünk tisztaságára NE vegyszerekkel ügyeljünk!

tisztitoszerek

A környezettudatos tisztítás, mosás és mosogatás kíméletesebb a „durva” vegyszeres takarításnál. Naponta rengeteg vegyszert használunk, s egyre többen jönnek rá, hogy az ecetnek, a szódabikarbónának vagy akár a citromnak is ugyanolyan tisztító és fertőtlenítő ereje van, mint a mesterséges társainak. Ha nem is megy egyszerre, próbáljunk meg egy-egy vegyszert lecserélni valamilyen természetes anyagra.


Tisztítás vegyszerek nélkül?

takaritas termeszetes cuccokkal

A sütőt szódabikarbónával és ecettel tisztítsuk. Keverjünk össze fél csésze szódabikarbónát három evőkanál ecettel, majd oszlassuk el úgy a keveréket a sütő belsejében, hogy a fűtőelemekre ne jusson.

Egyre nagyon vigyázzunk: gáztűzhelyet soha ne takarítsunk csak ecettel, mert robbanást okozhat!

 

 


Hűtő, mosogatógép

A hűtőszekrény tisztításához szintén tökéletes az ecet és szódabikarbóna. Míg az ecet fertőtlenít, a szódabikarbóna szagtalanít. Ha tartósabb szagmentességet szeretnénk, vágjunk félbe egy citromot, kaparjuk ki a belsejét, majd a helyére töltsünk sót, és ezt tegyük a hűtőbe..

Konyhai edények

A gépek után a konyhai edényeket is zsírmentessé tehetjük természetes anyagok segítségével: vegyünk mosószódát - drogériában vagy bioboltban kapható -, ezzel könnyedén megtisztíthatjuk őket.
Zsíroldásra ecet helyett a citrom is tökéletes: egy citrom levét öntsük a foltokra, és hagyjuk állni 10 percig. Utána csak át kell törölni szivaccsal, és nem csak zsírmentes, de valódi citromillatú felületet is kapunk.


A vízelvezetőből áradó kellemetlen szag semlegesítésére öntsünk egy csésze szódabikarbónát a csőbe, majd rögtön utána egy pohár felforrósított ecetet. Pár percig hagyjuk hatni, majd engedjünk rá tiszta vizet.

Mutassunk jó példát a környezettudatos életmódra!

Igazán azzal tehetünk sokat a környezetünkért, ha a példánkkal másokat is inspirálunk, és arra tanítunk, hogy környezettudatosabban éljenek és óvják a környezetüket az összes általuk elérhető eszközzel.

Egyre többen szeretnének valamit tenni azért, hogy az elkövetkező évtizedekben, gyermekeik, unokáik számára is élhető maradjon a Föld. Ehhez természetesen számos átfogó, kormányzati intézkedésre és a döntéshozók tudatos ökopolitikájára lenne szükség.


Ugyanakkor mi magunk, átlagemberként is tehetünk egy kis odafigyeléssel környezetünk megóvásáért, az ökológiai lábnyomunk csökkentésével.

Mit vállalhatunk az egyszerű hétköznapokban?
Néhány mindenki által teljesíthető hasznos ötlet!

tolto

Amikor a mobiltelefon, laptop vagy táblagép töltése befejeződött a töltőt ki kell húzni a konnektorból, mivel a csatlakozás áramot fogyaszt. Ez minden más elektronikai eszközre is igaz.

fogmosas

 

 

Ha szeretnénk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat, ne folyassuk a vizet feleslegesen és ügyeljünk a csöpögő csapokra! Fogmosás közben, fürdéskor mosogatáskor el kell zárni a vizet, amikor nincs égető szükség rá.

 

 

 

 

Felesleges technikai berendezések


Egy újabb szuper technikai berendezés bevásárlása előtt érdemes elgondolkozni, hogy valóban szükségünk van-e az adott tárgyra. Fogjuk-e használni napi szinten, vagy a szekrény mélyén fog ez is porosodni?

gaz

 

A főzés során is érdemes odafigyelni, hiszen rengeteg felesleges energia mehet kárba. Fontos például ügyelni arra, hogy ne égessük feleslegesen a gázt, a kelleténél ne használjunk nagyobb lángot.

 

 

mosogep

 

 

 

Három póló és két zokni miatt ne indítsuk el a mosást!

 

 

 

 

 

izzokSzintén teljesen egyszerű, mégis sokan nem figyelnek oda rá. Ha nem tartózkodunk a szobában, ne égjen feleslegesen a villany! Érdemes kihúzni a nem használt lámpák, állólámpák csatlakozóját a konnektorból. Hasznos lehet továbbá, ha lecseréljük a hagyományos villanykörtéket energiatakarékos izzókra.

Szeptemberi könyvajánlataink (2019)

Tovább

Závada Pál új regénye a Weisz Manfréd Művek örököseiről szól. Hőseinek közvetlen közeléből tudósít, megszólaltatja őket. Három különböző stílusban három szerző tart elénk tükröt. Lackfi János: Minden napra egy sztori – valóság és abszurd humor. Tóth Krisztina: Fehér farkas – minden lakás másik történet. A szarvasi Hartay Csaba: Viharsarki Kattintós című könyve operettes túldicsérés, szájbaverést provokáló, abszurdabb alakok és történetek gyűjteménye A múlt megismerését tűzi célul. Petrőczi Éva könyve, aki gyomai dédszülei történetét vetette papírra, sok fotóval illusztrálva.. Szabó Magda: Az élet újrakezdhető című vallomás és interjú kötete árnyaltabb képet mutat az íróról és az emberről.
Október végén Ablonczy Balázs történész lesz könyvtárunk vendége. Két könyvét már most olvashatják az érdeklődők.

Tovább
Tovább
Tovább
Tovább
Ismeretterjesztő könyveket olvashatnak a lélektan tárgyköréből:

Vekerdy Tamás: Válás és ami körülötte van. Kovács Andrea: Mackógytorna a mozgásfejlődés harmonizálására. Szabó Péter: Kinek az életét éled?

Kirándulóknak, túrázóknak nyújtanak segítséget a következő könyvek:
Tovább
Tovább
Tovább
Tovább
Bővebben ...

Nyár végi estike – Zenés műsor a könyvtárban

nyar vegi estikeAugusztus 29-én Hajtmann Ildikó énekművész és Vozár Márton Krisztián zongoraművész volt könyvtárunk vendége. Vozár Márton Krisztiánt jól ismerik városunk lakói, könyvtárunkban is több alkalommal gyönyörködhettünk játékában. Most, a szintén békéscsabai Hajtmann Ildikót kísérte zongorán, aki csodálatos hangján szólaltatta meg a közismert melódiákat. Műsoruk keretében a szerelem ihlette dalok hangzottak el, Koncz Zsuzsa, Cserháti Zsuzsa, Edit Piaf dalai mellett részletet hallhattuk a Hair-ből, és megszólalt Albinoni Adaggio-ja is.

Képek a Galériában