Málenkij robot

muth_adam_150  


Muth Ádám kézirata a könyvtár adatbázisában

A Szovjetunióban működött hadifogoly-, munka- és gyűjtőtáborok történetét túlnyomó többségében a korabeli dokumentumokra és az eseményeket átélők visszaemlékezéseire építik. A rendszerváltást közvetlenül megelőző időszakig – elsősorban a szovjet hadifogságba kerültek rendkívül mostoha körülményei, élményei, valamint az ott meghaltak magas száma miatt  –  tabu téma volt.  A táborokból

hazatérők esélye a túlélésre a hallgatás, életcéljuk a felejtés volt. Hét évtized távlatából, már egyre kevesebb túlélőnek adatik meg a lehetőség, hogy felelevenítse a szomorú emlékeket. Emiatt egyre fontosabb, hogy a rendszerváltás óta átadott és valamilyen formában lejegyzett információkat megörökítsük az utókor, s közzé tegyük a jelen és jövő nemzedék számára.

Bővebben ...

Író-olvasó találkozó Szurovecz Kittivel

szurovecz_kitti_015_150   A találkozót nagy várakozás előzte meg a közönség részéről: vajon kiderül –e, a Szuroveczek melyik ágához tartozik a fiatal írónő. Ha ezt nem is, de nagyon sok érdekességet megtudtunk Kittiről- Kittitől. A csinos, fiatal írónő a Sanoma Lapkiadónál dolgozik, nagyon szereti munkáját. Már gyakornokként is itt kezdett, a főiskola elvégzése után.


A riportok, amelyeket ismert, népszerű emberekkel készített, rengeteg olyan háttér információhoz, kulisszatitokhoz juttatták, amelyeket „grafomán" ember lévén, könyvek formájában írt ki magából. Első regénye a Smink nélkül, kicsit romantikus, kicsit krimi is, a Sanoma Kiadónál jelent meg. A Gyémántfiú és A Fényemberek című regényeinek első (!) kötetei a szegedi Könyvmolyképző Kiadónál, a Vörös pöttyös könyvek sorozatban. Művei nem csak nyomtatásban, hanem interneten keresztül is olvashatók, nagyon népszerűek.

Képek a galériában.

 

Felhívás – BékésWiki szócikkíró versenyre

bekeswiki   Kedves Olvasók! Az alábbi sorokban a BMTK által meghirdetett BékésWiki szócikkíró verseny felhívását olvashatják.
Ne feledjék: jelentkezési határidő: március 8.

A verseny célja a BékésWiki elnevezésű Békés megyei online helyismereti enciklopédia bővítésén, szócikkei-nek gyarapításán és a jelentkezők szellemi megmérettetésén túl az internethasználók figyelmének felkeltése Békés megye és településeinek helytörténete, helyismerete, a közösségi alkotó munka iránt.


A versenyen a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár munkatársainak és közvetlen családtagjainak kivételével bárki részt vehet, aki valamilyen módon kötődik Békés megyéhez, vagy érdeklődik a megye története, irodalma, kulturális értékei, nevezetességei iránt.

Bővebben ...

Kedves Látogató!

rozsahegyi_kalman_szerepben_150  

Az Adatbázis, Digitalizált dokumentumok menü pont alatt megtekinthető témáink a Helyi lapok, Helytörténeti kiadványok, Helytörténeti események-egyéb és Tímár Máté versei mellett, Rózsahegyi Kálmán híres színészünk bemutatásával indítjuk útjára a Személyek témát. Itt szeretnénk összegyűjteni és bemutatni a gyomaendrődi kötődésű, a szakmájukban elért sikerükkel vagy egyéb tevékenységükkel híressé vált személyek életét, munkásságát, a könyvtárunkban megtalálható dokumentumok alapján.

Kellemes böngészést kívánunk!

Rózsahegyi Kálmán dokumentumok

rozsahegyi_kalman_150   Rózsahegyi Kálmán (Endréd, 1873. okt. 6. – Bp., 1961. aug. 27.): színész, olvasható a Magyar Filmlexikon rövid, tárgyilagos életút leírásának elején. Aki igazán ismerte és könyv formájában is megörökítette a színész életét és pályáját az Márton Gábor (1924-2010) tanár, helytörténész volt. Rózsahegyi Kálmán naplója és családjának visszaemlékezése alapján írta meg a nagy színész életrajzát. Unokájának - Rózsahegyi Marica - elbeszéléséből készítettük a rövid életrajzot azzal a szándékkal, hogy bemutassuk a könyvtárunkban található eredeti Rózsahegyi Kálmán fotókat és dokumentumokat. Több fotóról nem tudjuk, hogy pontosan mikor és hol készült ezért a beérkező adatokkal folyamatosan kiegészítjük a képleírásokat, szivesen fogadjuk az Önök segítségét.

Honlapunkon olvashatják Rózsahegyi két írását is: Zörög a haraszt, Amerika és én címmel.


Magyarország Alaptörvénye

alaptorveny
„Isten áldd meg a magyart"


Kölcsey Ferenc: Himnuszának első sorával kezdődik Magyarország Alaptörvénye,
a legfelsőbb jogszabály, amely 2012. január 1-jén lépett hatályba.


Magyarország Alaptörvényét itt olvashatja,
vagy k ö l c s ö n ö z h e t i könyvtárunkból.

 

Bővebben ...

Meghívó

fenyember   gyemantfiu   smink_nelkul

M E G H Í V Ó

A Határ Győző Városi Könyvtár tisztelettel és szeretettel meghívja Önt és kedves ismerőseit a

2012. február 17-én, pénteken 15 órakor

kezdődő író-olvasó találkozóra.

Vendég SZUROVECZ KITTI író, újságíró.


 

Gyomaendrőd legtöbbször kölcsönzött könyvei

palutcai_150   Év elején legfontosabb feladatunk az elmúlt esztendő statisztikai adatinak elkészítése.

A kölcsönzési adatokat vizsgálva összeállítottuk a legtöbbször kölcsönzött címek listáját. A statisztika persze csak a számokról szól, hiszen az, hogy egy címet hányszor kölcsönöztek, az nem biztos, hogy a népszerűségét jelenti. Mintahogyan az is befolyásolja a listát, hogy az adott címből hány példánnyal rendelkezik a könyvtár.

A lista a cikk folytatásában tekinthető meg.

 

Bővebben ...

Januári ajánlatok

izek_eletre_halara  

A kellemes, könnyű olvasmányok közül figyelmükbe ajánljuk az Ízek életre-halálra című könyvet, melynek története szerint egy elismert séf a főzés szeretetét adja át tanfolyamain. A népszerű angol írónő Katie Fforde két új könyvét is olvashatják: Száz boldog esküvőm és Hív Amszterdam címmel.

szaz_boldog_eskuvom   hiv_amszterdam

Szurovecz Kitti három könyvére hívjuk fel a figyelmüket. A smink nélkül és a Gyémántfiú az ismertség csillogó és árnyékos oldalát mutatja meg. A Fényemberek pedig egy misztikus történet.

Szurovecz Kitti írón? elfogadta meghívásunkat, februárban író-olvasó találkozón személyesen is megismerhetik. Figyeljék híradásunkat!

 

smink_nelkul     fenyember     gyemantfiu

 

Bővebben ...