Hol vannak a katonák…

hol vannak a katonak smÉrdekes előadások hangzottak el az I. világháborúval kapcsolatban május 24-én könyvtárunkban. A nagyszámú hallgatóság előtt Dr. Kiss Gábor Ferenc: Az első világháború kitörése: erőviszonyok és lehetőségek című előadásában vázolta az Antant és a Központi hatalmak erőviszonyait, elemezte a háború lehetséges kimenetelét, beszélt az elhúzódó háború okairól, történéseiről.
Megrázó élmény volt hallgatni Szabó Sándort, aki egy orosz fronton járt kunszentmártoni katona, Hegedűs Antal 1915-ös harctéri naplóját ismertette. A napló részletei bemutatták a háború borzalmait, a katonák érzéseit, félelmeit.

A sok emberáldozatot követelő háború miatt jelentősen csökkentet a magyar lakosság létszáma is, a magyar falvak, városok fiaikat, katonáikat veszítették el. Dávid Benjámin Gyoma és Endrőd hősi halottai az első világháborúban című előadásában beszélt kutatásáról, kördiagramok és statisztikai adatokkal alátámasztott kimutatások segítségével mutatta be településünk múltjának e fájdalmas szeletét. Az anyakönyvi adatok alapján összeállított veszteséglista megtalálható a közelmúltban megjelent Ki kicsoda Gyomaendrődön című könyvben. Előadását a honlapunkon megtalálható katonafotókkal illusztrálta.
Az előadások aktualitásához tartozik az is, hogy a napokban emlékeztünk azokra a katonákra, aki életüket áldozták hazájukért. (Május utolsó vasárnapja a Hősök Napja).

Képek a galériában.