Környezetünk tisztaságára NE vegyszerekkel ügyeljünk!

tisztitoszerek

A környezettudatos tisztítás, mosás és mosogatás kíméletesebb a „durva” vegyszeres takarításnál. Naponta rengeteg vegyszert használunk, s egyre többen jönnek rá, hogy az ecetnek, a szódabikarbónának vagy akár a citromnak is ugyanolyan tisztító és fertőtlenítő ereje van, mint a mesterséges társainak. Ha nem is megy egyszerre, próbáljunk meg egy-egy vegyszert lecserélni valamilyen természetes anyagra.


Tisztítás vegyszerek nélkül?

takaritas termeszetes cuccokkal

A sütőt szódabikarbónával és ecettel tisztítsuk. Keverjünk össze fél csésze szódabikarbónát három evőkanál ecettel, majd oszlassuk el úgy a keveréket a sütő belsejében, hogy a fűtőelemekre ne jusson.

Egyre nagyon vigyázzunk: gáztűzhelyet soha ne takarítsunk csak ecettel, mert robbanást okozhat!

 

 


Hűtő, mosogatógép

A hűtőszekrény tisztításához szintén tökéletes az ecet és szódabikarbóna. Míg az ecet fertőtlenít, a szódabikarbóna szagtalanít. Ha tartósabb szagmentességet szeretnénk, vágjunk félbe egy citromot, kaparjuk ki a belsejét, majd a helyére töltsünk sót, és ezt tegyük a hűtőbe..

Konyhai edények

A gépek után a konyhai edényeket is zsírmentessé tehetjük természetes anyagok segítségével: vegyünk mosószódát - drogériában vagy bioboltban kapható -, ezzel könnyedén megtisztíthatjuk őket.
Zsíroldásra ecet helyett a citrom is tökéletes: egy citrom levét öntsük a foltokra, és hagyjuk állni 10 percig. Utána csak át kell törölni szivaccsal, és nem csak zsírmentes, de valódi citromillatú felületet is kapunk.


A vízelvezetőből áradó kellemetlen szag semlegesítésére öntsünk egy csésze szódabikarbónát a csőbe, majd rögtön utána egy pohár felforrósított ecetet. Pár percig hagyjuk hatni, majd engedjünk rá tiszta vizet.