Újabb helytörténeti érdekességek Adatbázisunkban

orszagzaszloMárcius 15-i ünnepségek az endrődi országzászlónál

Szurovecz Istvánnétól kaptunk ajándékba fotókat, régi március 15-i ünnepségekről, valamint a II. világháborús emlékhely avatásáról és későbbi, Hősök napi megemlékezésről. A fotók közzétételéhez Új menüpontot alakítottunk ki az Adatbázis/Digitalizált dokumentumok sorában. Emlékhelyek, nevezetességek címmel tesszük közzé a témával kapcsolatos, feldolgozott helytörténeti dokumentumainkat. A helytörténeti anyagaink között találtunk néhány fotót az országzászló építéséről, amelyekkel kapcsolatban, sajnos nincs semmilyen információnk. Szívesen fogadjuk, ha valaki segít bennünket a fotókkal kapcsolatos információkkal.

A Hősök terén lévő országzászló sokszor volt már az Endrődön tartott március 15-i ünnepségek helyszíne. A Hősök terét felújították, 2019. március 15-én adják ünnepélyes keretek között, az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról megemlékező városi ünnepség után.

A TOP-2.1.2-15-BS1-2016-00004 Gyomaendrőd endrődi városrész központjának rehabilitációja című pályázat során megújult a Hősök tere. A projekt keretében az endrődi Hősök tere rehabilitációját és a piactér fejlesztését valósította meg az önkormányzat. A terület felújításának célja volt, hogy a városrész számára pihenést, rekreációs lehetőséget biztosító korszerű városi park jöjjön létre, mely a meglévő adottságokra épít. Funkcióbővítéssel, új tér-építészeti elemek elhelyezésével gazdagabb programot és magasabb esztétikai-műszaki színvonalat kínál a jövőben. A projekt részeként megvalósult a piactér fejlesztése és a szomszédságában található használaton kívüli „kistornaterem” átalakítása, kereskedelmi szolgáltatói inkubátor kialakítása gazdaságélénkítő céllal. 


Itt tekintheti meg új anyagunkat

 

 II. világháborús emlékmű

ii vilaghaborus emlekhelyA Hősök terén álló II. Világháborús hősök tiszteletére állított emlékművet 1990. május 5-én avatták fel (Mladonyiczky Béla alkotása). Az emlékművön kereszt alakban felírt nevek rézből készített betűit folyamatosan rongálták. A felújításkor került az emlékműre a kereszt alakú márványtábla, amelyre felvésték a neveket. A városi összefogással felújított emlékművet 2002. május 26-án megrendezett Hősök napi ünnepségen avatták föl újra. Szentmise után, Latorcai János országgyűlési képviselő ünnepi beszédét követően, Iványi László plébános megszentelte a felújított emlékművet. Áldást mondott Gergely Ágnes és Sipos Tas Töhötöm. Az ünnepség koszorúzással zárult. A II. Világháborús emlékművet 2009-ben ismét megrongálták, elvitték a kereszt alakú márványlapot. A felújítást és a helyreállítást Iványi László tb. kanonok kezdeményezte és szervezte meg. A 380000 forintba kerülő felújítás után, 2010. május 30-án a Hősök napján szentelték újra.


Itt tekintheti meg új anyagunkat