Életük a vendéglátás – beszélgetés a Tímár családdal

2018 10 02 timar csalad smA Családok éve 2018 és az Országos Könyvtári Napok keretében hangulatos, nosztalgikus hangulatú találkozón vehettek részt az érdeklődők könyvtárunkban. Tímár János és családja, Tímár Jánosné Editke és fiuk, Tímár Attila volt a vendégünk, akikkel Dinyáné Bánfi Ibolya beszélgetett. A több évtizede a vendéglátásban dolgozó családot jól ismerjük, büszkék vagyunk szakmai sikereikre.


A beszélgetés során megismerhettük munkásságuk főbb állomásait, hallhattunk eredményeikről, sikereikről, elismeréseikről - mindezt sok-sok kedves történettel és egy rövid filmmel szemléltetve. Sok emlék elevenedett meg a hajdani Halászkert vendéglőről, megemlékeztek az egykori és mai munkatársakról.

A beszélgetésből kiderült, milyen sokat tettek és tesznek a városért és a vendéglátó szakmáért. Tímár János Életműdíjas Éttermi mester bábáskodott a békéscsabai kolbászfesztivál indításánál, kezdeményezője volt a helyi VW Bogártalálkozónak és a halfőző versenynek, a sajtfesztivál indításának. Sokat tett a turizmus-vendéglátás fellendítéséért. Ételreceptjei szakácskönyvekben is megjelentek, specialitásait más települések éttermei is étlapon tartják. Menedzserként kísérte és segítette a békés megyeiek, - köztük fia, Attila- versenyzését a szakácsolimpiákon és világbajnokságokon.

Fiuk kisgyermekkorától „vendéglátós”, így nem meglepő, hogy ő is a családi hagyományt folytatta. Szülei mindenben támogatták és segítik ma is, örülnek sikereinek. Évek óta együtt dolgoznak, munkájuk igen sokrétű. Békés megye képviseletében számos hazai és nemzetközi gasztronómiai versenyen, szakácsolimpián, világbajnokságon, bemutatón vettek részt. Tímár Attila csapat-és egyéni versenyzőként ért el kimagasló eredményeket, szakácsolimpikon és nemzeti válogatottként mindig éremmel tért haza, dobogóra állhatott. Most az a megtiszteltetés érte, hogy felkérték a nemzetközi verseny zsűritagjának. A világ több országában, magyar külképviseleti helyszíneken főztek, legutóbb Indonéziában és Malajziában. A hazai és nemzetközi szakmai kapcsolatok és a folyamatos megújulás fontos szerepet töltenek be éltükben.

Az idő rövidsége miatt kevés szó esett a szakmai oktatásról. A vendéglátás aktív művelése mellett fontosnak tartják a tudás átadását is: részt vesznek annak oktatásában, gyakorlati képzésében és a vizsgáztatásokban.
A sikeres férfiak mögött ott áll Tímárné Editke, aki feleségként, anyaként, üzlettársként áll helyt a mindennapokban: szervez, segít, támogat, biztat, erőt és biztonságot ad. Editke mesélt arról, hogy milyen örömmel tölti el őket, ha a vendég elégedetten távozik és visszatér (több évtizedes barátságokat ápolnak), vagy az, hogy munkájukkal hozzájárulhattak egy-egy családi vagy városi esemény sikeres megrendezéséhez. Az igazi vendéglátást csak szívvel-lélekkel lehet csinálni. Beszélt arról is, hogy mindig jó csapattal tudtak együtt dolgozni, hogy munkatársaik valódi társakként tették dolgukat, végezték feladataikat. Elmondta, hogy Attila felesége is a családi vállalkozásban dolgozik, és az utánpótlás Somika is szívesen forgolódik a konyha környékén. A család kedvenc ételei mellett az is szóba került, ki főz otthon. Az est végén bográcsban főtt marhagulyás kóstolásra invitálták a megjelenteket. Amíg a finom étel elfogyott, Tímár Attila a bográcsos ételek készítésével kapcsolatban adott hasznos tanácsokat.


Képek a Galériában