Gyomaendrőd hivatalos címere és leírása

gyomaendrod_cimere_150  


1986-ban merült fel az igény, hogy Gyomaendrődnek saját címere, címerrel díszített zászlaja legyen: az együvé tartozás kifejezésére a közös jövő reményében. A címer megalkotását társadalmi vita előzte meg, mindkét településrészen közmeghallgatást tartottak a témában, kérdőíveken tudakolták a lakosság véleményét. Ennek az eseménynek könyvtárunkban megtalálható dokumentumait tesszük közszemlére.

 

gyomaendrod_cimere_250   A kerekített oldalú háromszögű pajzs vörös mezőjében a pajzsfő és a pajzsderék eleje és közepe metszésében aranyszínű szívből sarjadó három aranyliliom ível a címertest szélei felé. Alatta a pajzsderék, a pajzstalp hátsó széléből és metszéséből előtűnő három ezüstfolyó találkozásában a pajzs első széle felé mutató nyílvessző árnyéka.



Előterjesztés a Tanács 1986. szeptember 25-i ülésére a helyi címer és zászló használatáról szóló tanácsrendelet előzetes tervezetének megvitatására.

A Gyomaendrődi Híradó 1986. októberi számában olvasható cikk a címer- és zászlótervekkel kapcsolatban.

A lakossági fórum előterjesztése.

Lakossági fórum Gyomán (jegyzőkönyv)

Lakossági fórum Endrődön (jegyzőkönyv)

A lakossági kérdőív

Kis magyar címertan (cikk a Békés Megyei Hírlapból)

A hivatalos zászló grafikai terve

A hivatalos címer grafikai terve

Az elvetett címer grafikai terve

Gyoma pecsét lenyomata


Rendeletek:

 

  1. Gyomaendrőd városi jogú Nagyközség Tanácsa1988. V.12/11. számú rendelete a nagyközségi címer és zászló alkotásáról és használatáról
  2. 24/1991. (XII.23.) KT számú rendelet a városi címer és zászló használatáról