A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2015 január

Hó- és jégszobrok

 

honap ajanlata 2015 januar 01

 

 

Jégszobrokat már időszámításunk szerint 387-ben készítettek a folyók jegéből a korai Kínában. A jeget jégveremben tárolták. Kezdetben csak a halak és más élelmiszerek hűtésére használták, de később jégszobrokat készítettek belőle a császár számára.

 

 

 

 

honap ajanlata 2015 januar 02

 

A jégszobor egy olyan szobortípus, amely készítésekor a művész nyersanyagként jeget használ, ebből faragja ki az elképzelt formát. A jégszobor formáját tekintve lehet absztrakt vagy realisztikus, lehet valamilyen funkciója vagy egyszerűen a szépsége miatt faragják. Rövid élettartama miatt különleges alkalmakkor szokták alkalmazni díszítésként. Egy jégszobor attól függően, hogy milyenek a hőmérsékleti viszonyok lehet néhány órás, de ép maradhat hónapokon keresztül is.

 

 

 

 

honap ajanlata 2015 januar 03

 

 

A jég faragása számos nehézséget rejt magában kezdve azzal, hogy bizonyos hőmérséklet felett formázhatatlanná válik, ezért a művésznek meg kell küzdenie a hideggel is.

 

 

 

 

honap ajanlata 2015 januar 04A szobrokat legtöbb esetben egyetlen darab jégtömbből faragják, amelynek tömegét és sűrűségét tekintve számos kritériumnak kell megfelelnie, többek között a művész céljainak is. Leggyakrabban a színtiszta kristályvizet használják, hiszen ennek végeredménye az üvegszerű, átlátszó szobor. Zavaros vagy tejszerű akkor lesz a jég, ha mikroszkopikus oxigénbuborékok maradnak a víz alkotóelemei közt. Ahhoz, hogy a jég víztiszta maradjon, egy olyan speciális eljárásra van szükség, amely során a vizet fagyásig folyamatosan cirkuláltatják, ezáltal megelőzve a buborékok képződésének lehetőségét.

 

 

honap ajanlata 2015 januar 05

 

 

 

Egy jégtömb, fűrész, képzelőerő és rendkívüli kézügyesség szükséges a káprázatos jégszobrok készítéséhez, és persze nem árt, ha a szobrász bírja a hideget.

 

 

 

 

 

 

A világban számos helyen rendeznek jégszobor kiállítást, hófesztivált.

 

honap ajanlata 2015 januar 06

Harbinban, Kína leghidegebb városában telente évről-évre megrendezik a világ egyik legnagyobb jég-és hófesztiválját.
Egy városrésznyi területen gigantikus jégépítményekkel és hatalmas hószobrokkal kápráztatják el a látogatókat. A Nemzetközi Jég-és Hófesztivál (a négy legnagyobb ilyen fesztivál között van – Sapporo Yuki Matsuri, Carnaval de Québec és Holmenkollen skifestival) színes fényekben úszó gigantikus méretű szobrokat és épületeket vonultat fel.

 

 

 

 

honap ajanlata 2015 januar 07

Régre nyúló hagyományai vannak a jégművészetnek a környéken: a kiindulópont a hagyományos jéglámpás volt, melyet a helyi halászok használtak. Egy tartályban megfagyasztották a vizet és ebbe/erre rakták a gyertyát, hogy sötétben is lássanak.

 


A képen egy jéglámpás látható.

 

 

A tradicionális módszerektől a legmodernebbig mindent felvonultatnak a kínaiak. A jéglámpások mellett többnyire lézeres és ledes technológiával dolgoznak, a szobrok megépítéséhez pedig tíz-tizenötezer hó/jégmunkásra van szükség. Évente 180.000 m³ jeget használnak fel, melyet a közeli Songhua folyóból vájnak ki.

 

honap ajanlata 2015 januar 08

 

Harbinhoz kötődik a legnagyobb hószobor Guinness rekordja is. 2007 telén építették meg a "Romantikus érzések" című alkotást, mely 35 méter magas és 200 méter hosszú volt. Negyven ország hatszáz szobrásza dolgozott a művön, mely 3.398 m³ hóból készült és francia katedrálist, jég hableányt, orosz templomot, kínai palotát, sőt Stonehenge mini változatát is magában foglalta.

 

 

 

honap ajanlata 2015 januar 09

 

 

Éves szinten mintegy egymillió embert vonz a fesztivál. A monumentális alkotásokat nemcsak nézegethetjük, hanem használhatjuk is. Bemehetünk az épületekbe, de akár le is csúszhatunk róluk vagy felmászhatunk rájuk.

 

 

 

honap ajanlata 2015 januar 10

A merészebbek megmártózhatnak Songhua folyóban is.

 

Hószobrokat házilag mindenki készíthet, az alábbi képek tanulsága szerint.

 

honap ajanlata 2015 januar 11     honap ajanlata 2015 januar 12

honap ajanlata 2015 januar 13

 

A következőket a legmenőbbek közül választottuk ki.

 

honap ajanlata 2015 januar 14

 

honap ajanlata 2015 januar 15

 

honap ajanlata 2015 januar 15

 

honap ajanlata 2015 januar 15

2014 januári hónap ajánlata

2013 januári hónap ajánlata

2012 januári hónap ajánlata

2011 januári hónap ajánlata