Kezdőlap

Endrődi szőttesminták

endrodi szottesmintak 01 Endrődi szőttesminták

Értéktárba kerülés ideje:

2018. Gyomaendrődi Értéktár

Előterjesztő:

Határ Győző Városi Könyvtár

Endrőd néprajzi emlékeiből gyönyörű szőttesek maradtak fenn, melyek motívum és színvilága néprajzi és helytörténeti szempontból is különleges. Az endrődi emberek a házi szőtteseket nagy értéknek tartották, mert ott voltlak a mindennapi életükben, használati tárgyak voltak, díszítették velük a lakást, és fontos szerepük volt a konyhában is. Endrődön a szőttesek készítésénél a piros színt használták, a fehér és piros színösszetétel igen ízléses és elegáns.

A szőttesek mintái gyakran két részből álltak: a főmotívumból és a szegélymintából. A szegélyminták harmonikusan illeszkedtek a fő motívumhoz, kiemelték azt, így a két motívum szerves egységet alkotott. A szőttesek között nem találni két egyformát, sokféle variáció létezett. Mindez az endrődi asszonyokat dicséri, akik a szőttesek készítésekor is megmutathatták tehetségüket, szorgalmukat, kézügyességüket és szépérzéküket.
A szőttesek mintáit Vaszkó Irén gyűjtötte össze, az egyes szőttesekről Kunkovács László készített fotókat. Vannak közöttük sima csíkos, duplaveréses és szedett mintájúak. Ez utóbbihoz rengeteg türelem, sok számolás kellett. A szőttesek motívumait tovább osztályozva találunk csillagos, egyedi, feliratos, geometrikus, labdarózsás, madaras, oltott, rozmaringos, vadrózsás és rojt mintákat is. Az értékes mintagyűjtemény, Vaszkó Irén Endrődi szőttesek című munkájának kézirata a Határ Győző Városi Könyvtár honlapján olvasható.

Előterjesztés

 

endrodi szottesmintak 01   endrodi szottesmintak 02   endrodi szottesmintak 03

endrodi szottesmintak 04   endrodi szottesmintak 05   endrodi szottesmintak 06

endrodi szottesmintak 07   endrodi szottesmintak 08   endrodi szottesmintak 09

endrodi szottesmintak 10   endrodi szottesmintak 11