Kezdőlap

Holler Szálloda épülete

holler szalloda 01 Holler Szálloda épülete

Értéktárba kerülés ideje:

2018. Gyomaendrődi Értéktár

Előterjesztő:

Határ Győző Városi Könyvtár

A több mint 100 éves szálloda Gyoma egyik híres épülete. Gyoma központjában, a Szabadságtéren található, szemben a városházával. Tulajdonosai, bérlői, üzemeltetői mindig nagy szeretettel működtették. Szálláshelyet adott a vidékről ide érkezőknek, és jó hírű konyhája miatt sokan ismerték, kedvelték. Közösségi szempontból is fontos az épület, mert táncmulatsággal egybekötött műkedvelő eladások, társas vacsorák, bálok, különféle jótékony célú kulturális rendezvények, később lakodalmak helyszíne volt egykor, csakúgy, mint napjainkban.

Az emeletes sarki épület 1912-ben épült Wagner Ádám tervei alapján. Eklektikus díszítésű emeletes ház, homlokzatát pilaszterek és szecesszióra hasonlító vakolatdíszek díszítik. Az épület nagyon logikus elrendezésű: a földszinten, az utcai frontokon a vendéglátóhelyek, míg az udvari oldalon a kiszolgálóhelyiségek találhatók. Az emeleten pedig a szálloda szobái kaptak helyet.

Kivitele, története, a település közösségi életében betöltött jelentős szerepe miatt is értékes épület. Az épület helyi védettség alatt áll.

Előterjesztés

 

 holler szalloda 01   holler szalloda 02   holler szalloda 03

  holler szalloda 04