Kezdőlap

Gyomai Városháza épülete

gyomai varoshaza 01

Gyomai Városháza épülete

Értéktárba kerülés ideje:

2018. Gyomaendrődi Értéktár

Előterjesztő:

Határ Győző Városi Könyvtár

Gyoma legjelentősebb közigazgatási épülete, a városháza, a Szabadság tér 1. szám alatt található. Eklektikus épület, neoreneszánsz homlokzati formajegyekkel, thympanonos ablakkeretezésekkel. Tervezője Schloszárik József orosházi építőmester, kivitelezői Zámecsnik Ádám békéscsabai ács-és építőmester, Schloszárik József orosházi építész, Schuch Soma békéscsabai lakatosmester voltak.

A városháza alapkövét ünnepélyes keretek közt rakták le 1889. július 14-én. Garzó Gyula lelkész mondott ünnepi beszédet, majd egy emlékiratot is elhelyeztek az épület alapkövébe. Az emlékiratot Kner Izidor könyvnyomdájában ki is nyomtatták, amiből néhány példány fennmaradt és megismerhetjük belőle az akkori gyomai viszonyokat.
A városháza a hivatali munka mellett több ünnepélyes rendezvény helyszíne volt. Díszteremében számtalan díszközgyűlést, ünnepséget, előadást, hangversenyt tartottak. E szép hagyomány napjainkban is folytatódik. Az épület falán több márványtábla emlékeztet a város a múltbéli eseményeire. Amikor Gyoma járási székhely volt, ez épület egyik szárnyában kapott helyet a Járási Hivatal. 2013. január 1-től ismét járási székhely lett Gyomaendrőd, a teljes épületet átadták a Járási Hivatalnak. A Járási Hivatal felettes szerve, a Békés megyei Kormányhivatal az épületen jelentős beruházásokat hajtott végre: külső vakolatjavítás, festés, tetőszerkezet felújítása, fűtéskorszerűsítés.
A Gyomai Városháza épülete Gyomaendrőd szimbóluma, a gyomaiak összefogásának szép emléke. Kivitele, története, a település életében betöltött jelentős szerepe miatt is értékes épület. Az épület helyi védettséget élvez.

 Előterjesztés

 

 gyomai varoshaza 01   gyomai varoshaza 02  

 gyomai varoshaza 03   gyomai varoshaza 04  

 gyomai varoshaza 05   gyomai varoshaza 06  

 gyomai varoshaza 07   gyomai varoshaza 08  

 gyomai varoshaza 09   gyomai varoshaza 10   gyomai varoshaza 11