Kezdőlap

Endrődi Szent Imre Katolikus Templom

endrodi szent imre katolikus templom 01 Endrődi Szent Imre Katolikus Templom

Értéktárba kerülés ideje:

2018. Gyomaendrődi Értéktár

Előterjesztő:

Határ Győző Városi Könyvtár

 

A templom alapkövét 1798. november 6-án tették le és az elkészült templomot 1804. november 5-én Majzik János kunszentmártoni esperes plébános áldotta meg. A templom 1805. május 30-án készült el véglegesen, amikor a torony csúcsára a keresztet is felhelyezték. 1824. május 9-én Vurum József nagyváradi püspök szentelte fel a templomot, melynek védőszentje Szent Imre herceg.

 Copfstílusú, boltozott templom, karzata feletti toronnyal, párnatagos toronysisakkal. A külső homlokzatán lévő fülkébe Szent Péter és Szent Pál apostolok szobrait 1808-ban helyezték el. A Szent Kereszt oltár feszülete 1805-ben készült.

A Lourdes-i oltár 1860-ból való, alkotója Mardos István asztalos. Az oltárképet 1860-ban festette Fischer Károly gyulai mester. A főoltár 1912-ben készült, úgy hogy a régi oltárt borították be az újjal. A templom belső díszítését Müller Károly nagyváradi aranyozó mester készítette. Az endrődi templomban a leghíresebb tiroli fafaragók – Malknecht, Runggaldier, Rifesser, Delago – szobrait csodálhatjuk.

A jelenlegi orgona 1915. szeptember 7-én készült el, Angszter József és fia készítette. A templom öt harangjából négyet az első világháborúban, 1917 májusában elvittek, 1921-ben indulhatott meg a gyűjtés a pótlásukra.

Az idők folyamán a templomot többször felújították. A műemléki védelem alatt álló szakrális épület az endrődi katolikus közösség és a város ikonikus épülete, Endrőd messziről is jól látszó jelképe.

 

Előterjesztés

 

 endrodi szent imre katolikus templom 02    endrodi szent imre katolikus templom 03    endrodi szent imre katolikus templom 04

endrodi szent imre katolikus templom 05   endrodi szent imre katolikus templom 06   endrodi szent imre katolikus templom 07 

endrodi szent imre katolikus templom 08   endrodi szent imre katolikus templom 09   endrodi szent imre katolikus templom 10   endrodi szent imre katolikus templom 11