Kezdőlap

Épített környezet

Szent Antal Sütőház

szent antal sutohaz 1

A sütőház 1903-ban Kiszely Márton endrődi parasztgazda felajánlásából épült azzal a céllal, hogy a település rászoruló családjainak itt süssenek nagyobb ünnepeken kenyeret és kalácsot. Az országosan is jelentős Szent Antal kultusz endrődi elterjesztésében nagy szerepe volt a sütőháznak és Kiszely Márton további adományainak.

Bővebben

 

 

 Endrődi Szent Imre Katolikus Templom

endrodi szent imre katolikus templom 01A templom alapkövét 1798. november 6-án tették le és az elkészült templomot 1804. november 5-én Majzik János kunszentmártoni esperes plébános áldotta meg. A templom 1805. május 30-án készült el véglegesen, amikor a torony csúcsára a keresztet is felhelyezték. 1824. május 9-én Vurum József nagyváradi püspök szentelte fel a templomot, melynek védőszentje Szent Imre herceg.

 

Bővebben

 

 

 

 

Gyomai Városháza épülete

gyomai varoshaza 01

Gyoma legjelentősebb közigazgatási épülete, a városháza, a Szabadság tér 1. szám alatt található. Eklektikus épület, neoreneszánsz homlokzati formajegyekkel, thympanonos ablakkeretezésekkel. Tervezője Schloszárik József orosházi építőmester, kivitelezői Zámecsnik Ádám békéscsabai ács-és építőmester, Schloszárik József orosházi építész, Schuch Soma békéscsabai lakatosmester voltak.

Bővebben

 

 

 Holler Szálloda épülete

holler szalloda 01

A több mint 100 éves szálloda Gyoma egyik híres épülete. Gyoma központjában, a Szabadságtéren található, szemben a városházával. Tulajdonosai, bérlői, üzemeltetői mindig nagy szeretettel működtették. Szálláshelyet adott a vidékről ide érkezőknek, és jó hírű konyhája miatt sokan ismerték, kedvelték. Közösségi szempontból is fontos az épület, mert táncmulatsággal egybekötött műkedvelő eladások, társas vacsorák, bálok, különféle jótékony célú kulturális rendezvények, később lakodalmak helyszíne volt egykor, csakúgy, mint napjainkban.

Bővebben

 

 

Jézus Szíve Templom épülete

jezus szive templom 01

Gyomaendrőd egyik nevezetessége, jelképe a Fő úton álló római katolikus templom. Kapriórai Wodiáner Albert és neje, szül: Boros-Jenői Atzél Zsófia építtette a templomot, akik az árva-és szeretetotthon alapítói is voltak. A templom Hauszmann Alajos neves építész, műegyetemi tanár tervei alapján épült. 1877. május elsején rakták le a templom alapkövét. A felépült templom szentelését Jézus Szíve tiszteletére Lipovniczky István nagyváradi megyéspüspök végezte 1878. október 27-én.

Bővebben

 

 

 

Kner-villa épülete (Kner Nyomdaipari Múzeum)

kner villa 01

Kner Imrének, a magyar és egyetemes nyomdatörténet, könyvművészet kiváló alakjának egykori lakóháza – a Gyomai Kner Nyomda szomszédságában, a Kossuth Lajos utca 16. szám alatt található.1925-ben épült népies barokk stílusban, tervezője Kozma Lajos (1884-1948) neves építész, iparművész, grafikus volt.

Bővebben

 

 

Református Templom épülete

reformatus templom 01

Hazánk egyik legszebb református temploma a gyomai városrész központjában áll. 1807-1813 között épült Fischer Ágoston kecskeméti építész tervei szerint copfstílusban, 1813. augusztus 8-án szentelték fel. Egyhajós, a templombelsőt boltívekkel tagolták, melyek az elegancia és könnyedség érzetét adják. A templom egyik különlegessége a hajó két oldalán található a kétszintes karzat.

Bővebben

 

 

 

 

 

Úri kaszinó épülete

uri kaszino 01

A gyomai városrész egyik régi impozáns épülete a Hősök útján álló Úri Kaszinó, mely Gyoma társasági életének fontos színhelye volt.
A Gyomai Úri Kaszinó alapítási éve 1867. A kaszinót az értelmiségiek, köztisztviselők, módos polgárok látogatták. Az Úri Kaszinó tagjai elindítottak és felkaroltak számos városfejlesztő, városszépítő és jótékonysági kezdeményezést. Az 1911-12-es években olyan eredményesen működött a kaszinó, hogy bele mertek vágni a 40 ezer koronás építkezésbe. Az épületet Wagner József békéscsabai építőmester tervezte, Lévai Lajos (1870-1948) építette.

Bővebben

 

 

Gyomai Evangélikus Templom épülete

gyomai evangtemplom 03

A Mezőberényből Gyomára áttelepült német, evangélikus vallású emberek 1862-ben templomot építettek. 1887-ben jelentős kár érte, kigyulladt a teteje és elpusztult a teljes berendezése. A leégett templom az összefogásnak köszönhetően újjá épült, 1888. december 2-án szentelték fel.

Bővebben

 

 

 

 

Hantoskerti termálkút

hantoskerti termalkut 01A gyomai városrész központjában, az Áchim utca elején található a Hantoskerti termálkút. Elődje a Holler szálloda mellett működött, 1958-ban nyitották meg, ahonnan bárki hazaviheti a termálvizet. Városunk életében több évtizede jelentős szerepet tölt be a Hantoskerti termálkút. A kútból származó gyógyvíz hatása és többcélú felhasználása miatt is jelentős.

Bővebben

 

 

Hősök Emlékműve (Endrőd)

hosokemlekmuve endrod 01A Hősök terén található az I. világháborúban elhunyt endrődi hősök emlékműve. Horváth Géza alkotását 1925. október 4-én avatták.

Bővebben

 

 

Hősök Emlékműve (Gyoma)

hosokemlekmuve gyoma 05Gyoma legrégibb köztéri szobra a Fő út és a Hősök útja kereszteződésében, a református templom kertjében található. Istók János alkotása az 1848-49-es szabadságharc katonáinak és az első világháború hősi halottainak állít emléket állít, 1927. november 20-án avatták. 1990-ben hozzáillesztették Varga Géza alkotását, két domborművet a II. világháborús áldozatok neveivel, így az emlékmű a három nagy háború gyomai áldozatainak mementója.

Bővebben

 

Kner tér

knerter 01A Kner tér központi elhelyezkedése és szépsége miatt igen kedvelt Gyomaendrőd lakóinak és turistáinak körében. 1999-ben, Kner Albert centenáriumi ünnepségén merült fel a tér kialakításának gondolata, és a megvalósítás után, 2005. május 27-én került sor a tér avatására. Sziráczki Mihály táj- és kertépítő mérnök kellemes pihenő-és emléktérré alakította az egykori piacteret.

Bővebben