Kezdőlap

Könyvben a víz

 oreghalasz  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Hemingway, Ernest  Az öreg halász és a tenger  H 60 fnszép
A Nobel-díjas író világhírű kisregénye, Az öreg halász és a tenger az ember és a természet örök harcának egy megragadó mozzanatát eleveníti meg. Santiago, a törődött, kortól és szegénységtől megfáradt öreg halász legyőzi a tenger óriását, de győzelmének gyümölcsét megtartani, biztosítani már nem tudja - társ nélkül, egymaga. De mellé áll egy fiatal halász, s az író szuggesztív erővel érzékelteti, hogy ha ember az emberrel összefog, még a természet legyőzhetetlennek látszó erőitől sem szenvedhet vereséget.

 

mint az arado  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Coelho, Paulo Mint az áradó folyó  C 24   fnszép
Életünk olyan, mint egy hol lassan és méltóságteljesen hömpölygő, hol vadul áradó folyó. E kötet lapjain Paulo Coelho élete folyójának egy-egy szakaszán folytatott elmélkedéseit osztja meg olvasóival.  A gyűjtemény hosszabb s rövidebb lélegzetű írások füzére, melyek gondolkodásra késztetnek az életről, a halálról, a választás szabadságáról, az elvesztett és a megtalált szerelemről. Egyik történet humoros, a másik komoly, de mindegyik azt kutatja, milyen igazán élni. Arra biztatnak, hogy igyekezzünk álmainkat életünk valóságává tenni, s a Személyes Történetünket soha ne veszítsük szem elől.  

 

piszkosfred   Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Rejtő Jenő  Piszkos Fred, a kapitány  R 53  fnkiem
 A szingapúri alvilág legkoszosabb alakja ezúttal érző szívű atyaként mutatkozik be, aki mindent elkövet, hogy trónörökössé lett fiát az uralkodói székbe segítse. Feltűnik Fülig Jimmy is, aki bár "beugró" trónörökösnek csapnivaló, csapni viszont senki sem meri, mivel pofonok dolgában professzori katedra dukál neki. S míg az események sora kacagtató fordulatokkal rohan a végkifejlet felé, tanúi lehetünk királyi ütlegeknek csakúgy, mint a csapszékek diplomáciájának... a legjobb rejtői hagyományok szerint.  

 

kagylokeresok  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Pilcher, Rosamunde Kagylókeresők  P 69   fnkiem
 Penelope Keelinget váratlan szerencse éri: édesapja festményeinek ára egyszerre jelentősen felszökik a műkincspiacon. Ám az asszony, aki világéletében szerény körülmények között élt, és mihaszna férje oldalán nem kevés nélkülözés közepette nevelte fel három gyermekét, mégsem hajlandó megválni az immár nagy értéket jelentő képektől. Különösen közel áll szívéhez a Kagylószedők című festmény, melyet annak idején nászajándékba kapott édesapjától. Elkerülhetetlen a családi konfliktus: Penelope egyik lánya, Nancy, és fia, Noel igyekeznek megkaparintani a kisebbfajta vagyont érő képeket, hogy az eladásból szerzett pénzből jómódban élhessenek.   

 

sogun  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Clawell, James  A sógun  C 23  fnkiem
 1600-ban németalföldi hajó fut zátonyra a japán partokon. Az európai tengerészek rosszabbkor nem is érkezhettek volna Japánba, ahol a véres polgárháborúnak épp az utolsó felvonása zajlik. A partra evickélő protestáns hollandokat és Blackthorne-t, a kormányost azonban még a szamuráj kardoknál is jobban fenyegetik a spanyol és portugál misszionáriusok, akik már ötven esztendeje megtelepedtek az országban, s most befolyásukat féltik az eretnek angoltól Blackthorne személyében azonban emberükre akadtak, aki fokozatosan és szisztematikusan elsajátítja a japán szokásokat, a szamuráj etikettet, a japán nyelvet, végül beférkőzik az egyik leghatalmasabb (mindenesetre a legravaszabb) hadúr, Toranaga kegyeibe is...

 

aranyember  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Jókai Mór Az arany ember J 68  fnszép
 A történet egyik szála egy dunai senki szigetén bontakozik ki. Tímár Mihály itt találkozik Noémival. Itt látja egymást a két nő is Tímea és Noémi. A férfi életének két pólusa, a két különböző életstílus megtestesítői. A kötelesség, a virágzó vállalkozás, a jómód, a hideg boldogtalanság és vele szemben a sziget egyszerű boldogsága.

 

alkimista   Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Coelho, Paulo  Az alkimista C 24  fnszép 
 Santiago, az andalúz pásztorfiú miután kétszer látja azt az álmot, hogy valahol a piramisok lábánál elásott kincs várja, elindul megkeresni azt. Végigzarándokol Afrika északi, sivatagos részén, szokatlan élményekkel töltekezik, számos különös figurával találkozik, köztük az alkimistával, akitől megtanulja, hogy mindig hallgasson a szívére, vegye észre a sorsára utaló jeleket, és igyekezzék beteljesíteni álmait.

 

koszivu  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Jókai Mór A kőszívű ember fiai  J 68  fnszép 
 A regényben nagyszerű „vizes” jelenetek vannak: a farkas kaland a hatalmas hóban, vagy a korcsolyázás a befagyott folyón, vagy amikor Baradlay Richárd huszárcsapata átkel a dunán.

 

montec   Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Dumas, Alexandre  Monte Cristo grófja D 95   fnszép
 Edmond Dantés tengerészt igazságtalan vádak alapján életfogytig tartó fegyhazbüntetesre ítélik a világ legbiztonságosabbnak hitt börtönében. If varából eddig még soha senkinek nem sikerült megszöknie. A rabságban barátságot köt a rejtélyes Faria abbéval, aki tanítványáva fogadja, és egy hatalmas kincs lelőhelyének titkát is rábízza. Amikor az abbé meghal, Dantés az egyetlen lehetséges menekülési módot választja: bevarrja magát a papnak szánt halottas zsákba, melyet a mit sem sejtő fegyőrök a tengerbe vetnek. Egy közeli szigeten ér partot, majd felveszi egy csempészhajó, amely hamarosan kiköt Monte Cristo szigetén…

 

sandor  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Verne, Jules  Sándor Mátyás V 74   ifjszép
 A cselekmény a szabadságharc bukása után játszódik. Sándor Mátyás erdélyi gróf és társai, Szathmár László gróf és Báthory István összeesküvést terveznek az osztrák császári hatalom ellen, de Torontál Simon bankár, valamint Sárkány és Zirone leleplezik őket. A halálos ítélet elől csak Sándor Mátyás tud megszökni, aki évekkel később, mint a gazdag és tudós Antekirtt doktor tér vissza, hogy igazságot szolgáltasson...

 

csokolade  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Harris, Joanne Csokoládé  H 36   fnkiem
 Titokzatos fiatal nő, Vianne Rocher költözik a kislányával Lansquenet-be, és megnyitja "csokoládézóját" - a parányi kávézóval kombinált csokoládéboltot. A zárkózott falusiak gyanakodva figyelik az új lakót, aki színes ruhákat hord, mosolyog, és mindenkihez van egy kedves szava. De más idegenek is letáboroznak a városka folyójának partján. Vándorló vízi emberek.

 

gyilkossag a tengeren  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Adler, Elizabeth Gyilkosság a tengeren  A 23  fnkiem 
 A gyönyörű és fiatal Angie az egyik pillanatban még dúsgazdag vendéglátói kegyeit élvezi a luxusyachton, majd egy jól irányzott ütés a pezsgősüveggel, és máris a tenger sötét hullámai közt találja magát. Ahogy lángvörös haja szétterül a vízen, még látja a fedélzeten álló két alakot; az egyik a barátnője, a másik a szeretője. Nem hitte volna, hogy így ér véget, hiszen minden olyan szépen indult

 

visszahozzad  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Sparks, Nicholas Vissza hozzád  S 84   fnkiem
 Amanda Collier és Dawson Cole tizenévesen szeretnek egymásba mélyen és visszavonhatatlanul. A kettejük közötti kötelék széttéphetetlennek tűnik annak ellenére, hogy a családi hátterük végzetesen különbözik egymástól, és a szüleik sem nézik jó szemmel a kapcsolatukat. A főiskola előtti utolsó nyáron azonban előre nem látott, tragikus események szakítják el őket egymástól, és terelik teljesen más irányba az életüket. Huszonöt évvel később Amanda és Dawson visszatér szülővárosukba annak az embernek a temetésére, aki fiatal korukban egyedüliként támogatta a szerelmüket, és menedéket nyújtott nekik.

 

mobydick  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Melville, Hermann  Moby Dick  M 53  
 Ishmael, a pályáját kereső ifjú, elhatározza, hogy tengeri bálnavadász-hajóra szerződik matróznak. Egy lepukkant fogadóban megismerkedik Kvikveggel, egy barbár törzs uralkodójának Amerikába tévedt fiával, és egyyütt szerződnek el a Pequod nevű hajóra. A hajó kapitánya, Ahab kapitány, fanatikus ember. Még fiatalkorában találkozott a rettegett fehér bálnával, Moby Dickkel, aki leharapta a kapitány egyik lábát. Ahab bosszút esküdött: semmi más nem érdekli, mint hogy bosszút álljon a tenger szörnyetegén. Vajon képes az emberi szellem, erő, és összefogás legyőzni a Természet vad erejét, ösztöneit? Erre kapunk választ ebből az izgalmas könyvből.

 

balatoni utazas  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
Eötvös Károly Balatoni utazás  E 62  fnszép 
 Eötvös Károly könyve nem egyszerűen csak egy regény. Nem is az. Anekdota gyűjtemény, történelemkönyv, útikönyv is egyben. Olvasása olyan, mintha egy kedves bőbeszédű, sokat látott öreg barátunkat hallgatnánk hajnalba nyúló borozgatása közben a lugas vagy a borospince asztalánál. Az öt XIX. századi utazó balatoni élményei köré font történetekben egyaránt megelevenednek történelmi alakok - Széchenyi, Ranolder János püspök, Kisfaludy Sándor, Sobri Jóska - és egyszerű parasztemberek, borosgazdák, halászok is.

 

xanadu  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Háy János  Xanadu: Föld, víz, levegő  H 45  fnszép
 Kell pár tucat angyal, egy Teremtő, néhány részeges tengerész, egy velencei kereskedő, egy piránói lány, kell egy nagy tenger, kellenek rá hajók, kell Velence, és kell Piránó, kell Marlon, a régi kópé, és az elrejtett angyallány, Marion.

 

hullamzo  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Parti Nagy Lajos  A hullámzó Balaton  P 38 fnszép 
 A roncsolt, tört, fiktív monológokban groteszk és szürreális, álomszerű és szociografikus, bizarr és fantasztikus motívumok fonódnak egybe, meghökkentő szókapcsolások, nyelvi bravúrok és szójátékok követik egymást. E grammatikai tér szereplői között találjuk többek között a nagy evészet sportbajnokát, a kukatúró öregasszonyt, a vízilénnyé átváltozó, rejtélyesen eltűnő munkásembert, és néhány, az új időkhöz kiválóan alkalmazkodó mesehőst is. Parti Nagy Lajos: nyelvkirály. A hullámzó Balaton: a nyelvkirályság.

 

halal a niluson  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Christie, Agatha  Halál a Níluson  C 20 fnkiem 
 Ki irigyelhette szépségét, gazdagságát, boldogságát? Mindenki. Kinek lehetett több-kevesebb oka a gyilkosság, sőt, gyilkosságsorozat elkövetésére? A hajón szinte mindenkinek. S ha már Egyiptomban, régészeti leletek felkeresésére indult útnak gazdag utasaival a hajó, a "véletlenül" fedélzetén tartózkodó Poirot is régészeti módszerekkel kezd a bűntény felderítéséhez: először minden zavaró, fölösleges elemet eltávolít, aztán minden kétséget kizáróan bebizonyítja, hogy az a gyilkos, akire (természetesen) a legkevésbé sem gyanakodhatunk.

 

velem velenceben  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Adler, Elizabeth  Velem Velencében  A 23 fnkiem 
 Elizabeth Adler legújabb nyári olvasmánya egy véletlen találkozással kezdődik, amely veszélyhez, áruláshoz és halálhoz vezet. A négy titokzatos szó arra sarkallja Precious Raffertyt, a régiségkereskedőt, hogy átvágjon Európán, és megfejtse a szavak jelentését.

 

afolafu  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
Mérey Katalin   A föld, a fű, avíz M 54   fnszép
 Mérey Katalin próza- és stílusvilága egyéni, és pont ez az egyéni - és sokszor nagyon személyes - hang az, ami olyannyira olvashatóvá, kedvessé teszik szövegeit. Visszaemlékezései révén önmagát, önmaga - mára már kiforrt - eszmerendszerét önti vallomásokba. Halk, panaszos hangnemben írott prózai alkotások az övéi, amelyben központi gondolat a remény, az anyaországba, az anyanyelvbe és a családi szeretetbe vetett hit, amely a jövendő eseményeit a jobbá válás útján látja megvalósulni.

 

vizmelyen  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Hawkins, Paula  A víz mélyén  H 45 fnkiem 
 A várost átszelő folyóból holtan húznak ki egy fiatal nőt. Néhány hónappal korábban egy sérülékeny tinédzser lány végezte ugyanott, ugyanígy. Előttük évszázadokon át asszonyok és lányok hosszú sora lelte halálát a sötét vízben, így a két friss tragédia régen eltemetett titkokat bolygat meg - és hoz felszínre.

 

ifjuhalasz  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Jókai Anna  Az ifjú halász és a tó J 67  fnszép 
 Kiemelkedő prózaírónk összegyűjtött novelláit, egy életműsorozat első kötetét tartja kezében az olvasó. Hatvannégy írást - a legkorábbi 1965-ben keletkezett, a legutóbbi 1984-ben. Amilyen rendhagyó volt Jókai Anna indulása - a változatos életpálya után viharos sikerrel robbant be a magyar irodalomba -, későbbi köteteivel is újabb és újabb meglepetést okoz olvasóinak és kritikusainak. Szuverén alkotó. Nem térítették el a konvenciók, a biztos sikert ígérő megoldások, és e két évtized termésével szembesülve az is világosan kiderül, hogy noha hősei magukon viselik a kor lenyomatát, sohasem a "politika" határozta meg sorsukat.

 

kozottunk a tenger  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Nayeri, Dina  Közöttünk a tenger  N 37 fnkiem 
 A történet az iszlám forradalom utáni Iránban játszódik, ahol egy nő csak fejkendőben léphet ki az utcára, és bűnnek számít, ha valaki amerikai zenét hallgat. Egy kis iráni faluban nevelkedik a kis Szába és ikertestvére, Mahtab. Szába élete egy csapásra megváltozik, amikor anyja és testvére számára felfoghatatlanul eltűnnek az életéből. A kislány meg van győződve róla, hogy Amerikába emigráltak nélküle. Az iráni írónő első regénye máris 14 nyelven jelent meg világszerte.

 

 tenger haza  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Gifford. Elisabeth A tenger háza  G 45 fnkiem 
 Tigh na Mara, a tenger háza hosszú évtizedek óta sötét titkokat rejt. A fiatal Ruth és férje, Michael az egykori parókia falai között szeretne új életet kezdeni. A felújítások közepette azonban nem mindennapi maradványokra bukkannak, amelyek mintha mitikus lények létezését igazolnák. A megrendítő felfedezés miatt a maga démonaival és megrázó örökségével küzdő Ruth úgy érzi, nyomába kell erednie a rejtélynek, hogy megnyugvásra leljen. Kétségbeesett nyomozásba kezd, amelynek során megismeri az egykori tiszteletes, Alexander Ferguson életét és munkásságát, aki maga is megannyi titok tudója. Az asszonynak miközben rétegről rétegre hámozza le a talányt borító héjakat, nemcsak a sziget múltjának, hanem saját életének mozaikdarabkáit is a helyükre kell illesztenie.

 

tenger torvenye  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Wiggs, Susan  A tenger törvénye W 72   fnkiem
 Tizenkét éve a tenger mindent elrabolt tőle, ami addig kedves és drága volt neki, s Jesse Morgan szívét azóta múlhatatlan fájdalom tölti ki. Szentül hiszi, hogy ő okozta imádott felesége halálát, ezért önkéntes száműzetésbe vonul egy távoli világítótorony őreként. A tenger azonban egy viharos napon váratlanul második esélyt kínál neki. Gyönyörű nőt sodor a partra a víz, egy hajótörés egyetlen túlélőjét. A nincstelen és várandós Mary Dare kínzó emlékeket ébreszt a férfiban, amelyek elől éveken át menekülni igyekezett. De maga a lány is menekül, hogy soha ne találhasson rá csábítója, aki elrabolta az ártatlanságát, s akinek a gyermekét a szíve alatt hordja. A sok megpróbáltatás közt Jesse és Mary csak abban reménykedhet, hogy a tenger végül megajándékozza azokat, akik betartják a törvényét...

 

csodalatos tenger  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Poutaten, Kira  A csodálatos tenger  P 88  tini
 A csodálatos tenger két tekintetben is újdonsággal szolgálhat a magyar olvasók számára. Egyrészt célközönségét tekintve a kamaszkor és felnőttkor határán járó fiatal felnőttek számára írott, nálunk kevéssé jelen lévő prózához (young adult fiction) sorolható. Másrészt kiemelkedő színvonalú példája a kortárs finn ifjúsági irodalom azon előtérben lévő, realista jellegű irányvonalának, amely nem menedékül szolgáló álomvilágot kínál olvasói számára a valóság elől, hanem korunk társadalmát és annak problémáit tükrözi, a fiatalok tényleges életét és a nehézségeket, melyekkel szembe kell nézniük.

 

ocean az ut vegen  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Gaiman, Neil  Óceán az út végén  G 16  fnkiem
 Mit tehet egy hétéves fiú, ha az addig nyugodt, vidéki életet megzavarja valami, ami nagyobb nemcsak nála, de az általa ismert felnőtteknél, sőt az általa ismert világnál is? Hirtelen elszakad a saját családjától, és egyetlen hely van ahová mehet, egy ház a földút végén. Ebben a házban három nő lakik, három nemzedék, nagymama, anya és lánya, akik sokat láttak és még többet tudnak. Ismerik a titkos utakat és lebegő járatokat, értik a halk szavakat és a néma igéket, jártak a földeken innen és a vizeken túl. Ők segíthetnek, csakhogy mint mindennek, a segítségnek ára van.

 

ocean hangjai  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Makos, Adam  Az óceán hangjai M 24  fnkiem 
 A történet Pearl Harbor lebombázásával kezdődik, és Japán 1945-ös megadásával zárul. A már kilencvenes éveikben járó leszerelt katonák, akik beszámolnak az eseményekről, megosztott nézőpontból mesélik el saját történetüket, egészen a háború végéig. Részletes, valósághű beszámolót kapunk a Japánokkal való összecsapásokról, a katonákat ért borzalmakról és a háború pszichológiai következményeiről.

 

turkizke ocean  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Perry, Tasmina Türkizkék óceán   P 57  fnkiem
 A csillogó felszín alatt sötét titok rejtőzik... Diana és Julian Denver mindent elért, amire ember csak vágyhat: boldog házasságban élnek, van egy fiuk, és pompás otthont rendeztek be maguknak Londonban és vidéken. Kívülről nézve Diana élete maga a tökély, a látszat azonban csal... Julian váratlan és tragikus körülmények között bekövetkező halála nem hagyja nyugodni az asszonyt, ki kell derítenie, mi történt a férjével. A húgához, Rachelhöz fordul segítségért, pedig megfogadta, hogy többé szóba sem áll vele. A korábban a bulvármédiában dolgozó Rachel látszólag paradicsomi körülmények között él, búváriskolát vezet egy thaiföldi szigeten.

 

kozottunk az ocean p  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Pilcher, Robin  Közöttünk az óceán  P 69 fnkiem 
 David Corstorphine egy sikeres skót családi whiskygyártó üzem igazgatója, aki nem képes kiheverni fiatal felesége váratlan halálát. Három gyermekével, korosodó édesapjával és a cég minden nyűgével a nyakában úgy érzi, nem jut levegőhöz. Egy balul sikerült New York-i üzleti megbeszélést követően Long Islandre menekül, eltűnik a világ szeme elől, és új életet kezd. Egy jómódú család szolgálatába szegődik mint kertész. Az itt megismert emberek fájdalmai és örömei lassan újra visszaadják az életkedvét, és a szerelem is bekopog az ajtaján, pont akkor, amikor egy csaló szemet vet az otthon gazdátlanul maradt cégre…

 

kiloccsant viz  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Grindley, Sally  Kiloccsant víz  G 65  fnkiem
 E modern Árvácska vagy Twist Olivér történet napjaink Kínájába vezet bennünket, egy olyan országba, amelyről sokat hallottunk, de keveset tudunk. Ebben a mesében nincs se kínai nagy fal, se olimpiai készülődés, csak egy melegszívű, szeretetéhes kislány, akit egyik napról a másikra elszakítanak a családjától, a falujától, és olyan világba kerül, amely legalább annyira új a számára, mintha egy idegen földrészre csöppent volna. Egy gyerek magára marad az ismeretlen felnőttek közt, nem bízhat mások segítségében, csak a saját erejében, kitartásában, álmaiban. Nem törődik bele a helyzetébe, nem adja föl a reményt, hogy egyszer újra hajóra szállhat, és hazajuthat az övéihez.

 

folyo istene  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Smith, Wilbur  A folyó istene  S 68  
 1988. január 5-én egy egyiptomi tudós ősi királysírt nyitott fel a Nílus nyugati partján. A falakon lévő csodás festmények és hieroglifák között váratlanul rejtett fülke tárult fel, benne tíz alabástrom váza, mindegyikükben írott tekercsek. A tudós Wilbur Smith-t kérte fel, hogy az eredeti szöveget fogalmazza át mai nyelvre. Az átfogalmazásból a világhírű kalandregényíró talán legelbűvölőbb könyve született meg.

 

kozottunk az o w  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
Wiggs, Susan  Közöttünk az óceán   W 72 fnkiem 
 Grace Bennett már nem ismer rá arra a nőre, aki visszatekint a tükörből. "Duci, negyvenes háziasszony" - állapítja meg csalódottan. Az évek során mindent alárendelt a férje haditengerészeti karrierjének, de most különös vágyak ébredeznek benne: saját házat, önálló vállalkozást szeretne, és vissza akarja nyerni a régi alakját. Közben Steve Bennett ezredében szolgálatra jelentkezik egy fiatal pilóta, aki a megszólalásig hasonlít Grace férjére, és a pletykagépezet azonnal beindul. Az asszonynak udvarolni kezd az első ügyfele, de ő nem tudja eldönteni, valóban akar-e, képes-e változtatni az életén három problémás kamasz gyerekkel, távol a párjától, az új munkája mellett - abban a tudatban, hogy a kockázatos döntések mellé sajnos senki sem ad garancialevelet?

 

folyok asszonya  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
Gregory, Philippa   A folyók asszonya    fnkiem
 Egy szenvedéllyel és legendákkal átszőtt történet Bedford hercegnéjéről, aki még az árulástól sem riadt vissza, hogy a Rózsák háborújában megnyerje a saját csatáját.

 

dunai hajos  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Verne, Jules  A dunai hajós  V 74 ifjszép 
 1876. augusztus 5-én Borus Demeter, a Dunai Liga tagja bejelentette sporttársainak, hogy lehajózik a Dunán, a folyó - badeni hercegség területén feltörő - forrásától egészen a Fekete-tengeri torkolatig. Így körülbelül 3000 kilométeres utat tesz meg. Ez idő alatt kizárólag horgászattal tartja fenn magát. Bejelentése nagy port vert fel, ám a folyó mellett élő embereket egy még fontosabb esemény tartotta izgalomban. Néhány hónapja a Duna partvidékének nyugalmát rablók garázdálkodása zavarta meg. Se szeri, se száma a kifosztott tanyáknak, a kirabolt kastélyoknak, a feltört villáknak. Gyilkosságok is történtek. Az ismert magyar detektív, Dragos Károly kapta a feladatot, hogy felderítse a bűnügyek részleteit, és kézre kerítse a banditákat.